Рим отвори музей на спасеното изкуство

мин. четене

Италия отвори необичаен музей от артефакти, които са били незаконно изнесени от страната, съобщи БТА. Музеят на спасеното изкуство беше открит в пещера, която е част от древните бани на император Диоклециан в Рим, но е част от Националния римски музей. Осмоъгълната зала е проектирана така, че да покаже по най-въздействащ начин усилията на италианската държава чрез търпелива дипломация, но и тежки съдебни спорове да върне ценните антики в Италия. Често тези артефакти десетилетия наред са били част от чужди музеи , частни колекции или аукционни къщи.

Експонатите в новия музей ще се сменят на всеки няколко месеца, защото ще бъдат връщани в териториите на техния произход. Много от тях са от древните етруски и Магна Греция (Велика Гърция) в Централна или Южна Италия.

100 от 260-те артефакта, открити в САЩ, са върнати в Италия през декември 2021 г. Експонатите са открити по време на тайни разкопки и са били незаконно изнесени, включват изящно издълбани етруски фигурки и рисувани делви, създадени няколко века пр.Хр. Преди да бъдат включени в Музея на спасеното изкуство, предметите са били в музеи, аукционни къщи и частни колекции.

Търговията с антики и иманярството са стар проблем за Италия. Масимо Осана, генерален директор на държавните музеи на Италия има богат опит със съживяването на Помпей – древния римски град край Неапол, който също пострада от трафика на антики.

Благодарение на усилията на италианските власти обаче, в Рим наскоро бяха върнати древни предмети от преди римската епоха, датиращи от 8-ми до 7-ми век пр.н.е. Много от тях са от района на град Черветери, който се слави с откритите останки от процъфтяваща етруска цивилизация.

така решението да се избере серия от ротационни експонати в новия музей, вместо да се създаде постоянна експозиция от спасено изкуство:

„Смятаме, че е правилно парчетата история да се върнат на местата, откъдето са били откраднати“, обясни италианският министър на културата Дарио Франческини идеята за ротационни експонати в новия музей. Някои от експонатите са с непоправими щети, нанесени от иманярите.

Настоящата експозиция може да се разгледа до 15 октомври, след което музеят ще покаже други възстановени антики.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: