Тъмната страна на рециклирането

мин. четене

Рециклирането е една от актуалните тенденции от последните години, докато консуматорското общество се бори с ефектите от лесното, бързото и евтиното пазаруване. Тонове боклуци затрупват водоемите и земите ни, а от това се тровим всички чрез водата и почвата, която преминава и в храната ни.

Зад идеологията на рециклирането обаче има и много митове.

Според специалистите, колкото повече се събира разделно боклук, толкова повече ще се рециклира, затова разделното събиране е първичен и най-важен етап, към който хората трябва да се научат да организират бита си.

В някои страни, като Франция например, започват да премахват пластмасите за опаковка на плодове и зеленчуци. Според експерти обаче, това може да насърчи производителите да преминат към други алтернативни материали.

„Пластмасата е жертва на собствения си успех“

Това казва Дани Дюрет, специалист по рециклируема икономика във Великобритания. „Това е лек, евтин, гъвкав материал. И всъщност пластмасата е опаковка с много ниско съдържание на въглерод за производство, но и за рециклиране, ако я сравните със стъкло или алуминий. Но животът и управлението на пластмасата не е обмислен достатъчно. Трябва да внимаваме да не преминем от пластмаса към нещо, което е по-лошо за околната среда."

Ето какво трябва да знае всеки, който се вълнува от рециклирането и цикличната икономика: 

Да мием ли опаковките преди да ги изхвърлим?

Трябва ли да измиете пластмасовите си опаковки, преди да ги пуснете в контейнера за рециклиране или трябва да ги поставите в найлонов плик? Трябва ли да премахнете етикетите от бутилките и пластмасовите кутии? А трябва ли да махате капачките на шишетата?

Правилата за рециклиране могат да са различни в отделните държави. Правилата се определят от компаниите, които събират разделния боклук.  И така, къде отиват хвърлените отпадъци за рециклиране?

Първо домашно отделените отпадъци отиват в съоръжение за оползотворяване на материали (MRF). Тези постройки, обикновено с размерите на футболно игрище, представляват въртяща се маса от конвейери и машини. Боклукът първо се разтоварва и се прехвърля в машина, която раздробява найлоновите части с механичен нож. Докато в голяма част от Европа е нормално общите кошчета за рециклиране да бъдат разделени по видове, в Обединеното кралство и САЩ рециклирането на домакинствата обикновено се смесва.

След това екип от хора сортират отпадъците. 80% от сортирането се извършва с машини, а 20% се прави  на ръка. Хората отделят големите предмети, които могат да блокират машините като дрехи, твърди и плътни тъкани, които могат да се заплетат. Кухненските уреди трябва да се рециклират отделно.

Във Великобритания и САЩ по-голямата част от разделно събрания боклук се събира смесено и след това се сортира по материал. С все по-популярните веган млека се търси начин за рециклиране на кутиите от такива напитки. Но те не винаги е възможно да бъдат рециклирани. Проблемът с картонените опаковки и пластмасовите торбички е, че те са направени от смесица от материали – пластмаса с картон или фолио – и не могат да бъдат рециклирани обратно в оригиналните си компоненти.

След първичното сортиране на отпадъците, те преминават през дискови сита като конвейерна лента, на която по-малките предмети падат през пролуките върху друга лента отдолу.

Да мием ли разделно събираните боклуци?

Не, но ако в кутиите има храна, я отстранете. Не е нужно да отмивате сосове, масло, течности. Няма нужда и да измивате шампоаните и козметиката.

След това селектираните отпадъци преминават върху дисков екран с по-малки пропуски и процесът се повтаря. Тук се изваждат големите

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: