3 трика да се будите по-рано сутрин

мин. четене

Независимо на колко години сте в момента, вече знаете,  че ранното събуждане е един от най-добрите начини да бъдете по-продуктивни. Затова и най-успешните предприемачи в света споделят, че стават възможно най-рано, за да оползотворят времето си и да живеят по-пълноценно. Затова ви представяме 3 трика, с които ставането сутрин ще стане по-лесно:

Поставяйте си малки цели

Събуждането в 5 сутринта със сигурност ви дава много допълнителни „тихи” часове, за да свършите всичко. Разбира се, ако обичайно се будите в 8:30 ч., ставането в 5 няма да стане изведнъж.

Помислете за метода на финансовия експерт Дейв Рамзи, който смята, че първоначално трябва да изплащаме най-малкия си дълг. Теорията му ни позволява да постигаме дребни неща, които да ни мотивират по пътя към голямата цел. Това обяснява защо можем да отслабнем по-лесно, след като вече сме свалили един килограм –  напредъкът ни насърчава да продължим!

Затова, вместо да се стремите изведнъж да станете няколко часа по-рано, започнете с 15 минути, после с 20, 30 и т.н. Можете постепенно да променяте часа, но само когато усетите, че тялото ви се чувства комфортно. Все пак първо трябва да проходите преди да започнете да тичате.

 

 Излъжете сутрешното си Аз

Далеч по-вероятно е да се придържате към навик, ако проектирате средата си спрямо него. Така например по-лесно ще се накарате да тренирате, ако сте приготвили предварително дрехите си за фитнес. Ето няколко идеи за по-ефикасно събуждане:

  • Не оставяйте телефона си на нощното шкафче, а на по-далечно място в стаята. Така ще ви се наложи да станете, за да го изключите, а всички знаем, че измъкването от леглото е най-трудната част.
  • Използвайте кафе машина с таймер, за да може кафето ви вече да е готово, когато се събудите. Също може да си подготвите закуската от вечерта, например като накиснете овесени ядки.
  • Преди да си легнете, сложете до леглото удобна и дебела дреха, която да облечете веднага след ставане. Така ще намалите дискомфорта, който обикновено изпитваме, щом напуснем топлите чаршафи.  

 

Създайте си изкушаващ повод да станете

Какъв е вашият стимул да искате да се будите по-рано? Важно е да изясните целта си, да се фокусирате върху нея и да пресметнете ползите, за да убедите съзнанието си.

Ако например искате да ставате в ранни зори, за да бягате, но не обичате да го правите, ще се будите с нежелание и ще ви е особено трудно да се самоубедите защо трябва да се вдигнете от леглото. Затова планирайте нещо, което да чакате с нетърпение – друг тип физическа активност, ароматно кафе, вкусна храна, хубава музика или любим подкаст. Когато вашият сутрешен план включва нещо вълнуващо, ще се сбогувате с навика да отлагате и няма да натискате бутона за дрямка.

За автора:

Каролина Касабова

Каролина е момиче, което живее по ноти. Сутрин пие кафето си с мляко и музика, през деня чува мелодии в клаксоните на автомобилите, в скърцането на трамваите по релсите, в стъпките на минувачите, в ремонтите на пътищата, във вятъра, който гали клоните на дърветата. Вечер пее в дует с голямата си любов - Града. Понякога му изневерява с някой самотен плаж или достолепен планински връх, но накрая вин...

Виж профила

Още по темата: