Black Friday - За по-устойчиво бъдеще не само чрез устойчива мода, но и чрез устойчиви инвестиции

мин. четене

Сред една от най-популярните теми през последните няколко години е темата за устойчивата мода и важността на преминаването към по-устойчиви във времето бизнес модели и кръгови икономики. Несъмнено една от причините е именно факта, че модната индустрия е отговорна за 10% от годишните глобални въглеродни емисии, което е повече от всички международни полети и морски превози взети заедно (източник: World Bank).

Все повече започва да се говори за изграждането и поддържането на така наречените устойчиви гардероби, които от една страна да се борят с нагласата „количество пред качество“, а от друга страна да намаляват излишните лични охарчвания. Според Research And Markets (чрез Entrepreneur), в световен мащаб, пазарът на устойчива мода се очаква да достигне $15,2 милиарда между 2025 и 2030 г. Тази концепция в България все още набира бавно, но славно своите поддръжници като все повече започват да се срещат отделни хора, публични личности и бизнеси, които да застават зад борбата срещу бързата мода (fast fashion). Независимо от аджендата, която всеки следва по повод на устойчивата мода, едно е сигурно - Бъдещето е устойчиво – трябва да бъде. Брандовете са под все по-голям натиск за преминаване към други практики на работа и продажби, за да отговарят на новите регулации и на потребителските очаквания. Потребителите са по-загрижени от всякога за околната среда и искат да се чувстват добре с изборите си и марките, които подкрепят.

С наближаването на поредния „Черен петък“, който често се разглежда като антитеза на устойчивото потребление заради хипер консуматорството, което провокира, ви споделяме няколко примера от глобални брандове, които се противопоставят на Black Friday, и какво можете да направите вие, за да не влизате в излишни разходи, а същевременно да подкрепите устойчиви бизнеси, спестявайки и инвестирайки.

Анти-Black Friday Брандове

  • Patagonia

Patagonia полага значителни усилия за устойчивост и от няколко години много категорично не подкрепя Черния петък. През последните години компанията дарява 100% от продажбите си от Черния петък за екологични каузи,включително и през 2016г., когато дари зашеметяващата сума от 10 милиона долара за защита на нашия въздух, вода и почва. Освен че не се ангажира с подхода за продажби на Черния петък, Patagonia насърчава своите клиенти да купуват употребявани артикули чрез тяхната програма „Износено облекло“. Тя дава възможност на клиентите да продават използваните си дрехи на други и да поддържат кръгова икономика.  

  • Raeburn

Raeburn бойкотира Черния петък, затваряйки своите физически и онлайн магазини по време на празника. Освен това те искат да стимулират клиентите да носят дрехите си по-дълго, чрез своята кампания „Купете нищо, поправете нещо“. Тази кампания се състоя през изминалите две години като клиентите можеха да занесат свои повредени дрехи, независимо от бранда, а в Raeburn Lab в Лондон ги поправяха безплатно. Тази тяхна инициатива потвърждава и популяризира трите R идеи, които спрягат бранда и бизнес модела за отговорни: Remade, Reduced, Recycled.

  • Allbirds

Избирайки Зелен петък вместо Черен петък, марката за устойчиви аксесоари и обувки, Allbirds призовава потребителите да „Нарушат традицията, а не планетата“. Вместо да намали цените, Allbirds през изминалите години ги повишaваше с £1 и допълваше и по £1 от самите тях, дарявайки допълнителните доходи към младежко международно движение за климата.

 

Какво можеш да направиш ти, за да не влизаш в излишни разходи, а същевременно да подкрепиш устойчиви бизнеси, спестявайки и инвестирайки.

 

Най-вероятно ще се досетите и сами, че ключът за отговорното пазаруване се крие или в неговото количество, или в брандове/компаниите, или и в двете. Едно от най-често срещаните решения при потребителите, когато става въпрос за устойчива мода е пазаруването на дрехи, обувки и аксесоари втора употреба. Едно от най-големите предимства на пазаруването втора употреба е и възможността да спестите не малка сума пари, която можете да инвестирате така че тя хем да работи за вас в дългосрочен план и да се увеличава, хем същевременно допълнително да спомага за създаването на по-устойчиво бъдеще.

 

Как е възможно това? Чували ли сте за ESG инвестиране – трендът на бъдещето?

 

Устойчивото инвестиране (ESG -environmental, social, governance) се отнася до набор от практики, при които инвеститорите се стремят да постигнат финансова възвръщаемост, като същевременно насърчават дългосрочна екологична или социална стойност.

Редица анализатори смятат, че ESG инвестирането е трендът на бъдещето в инвестициите и ще става все по-популярно от една страна поради търсенето от хора, които искат да вложат парите си в компании, които действат с умисъл за природата, оказвайки положително въздействие и стимулирайки промяната. Или съвсем най-просто казано, ако спестявате дори и минимална сума всеки месец, която искате да оставяте настрана и да натрупвате, можете да подходите по по-ефективен начин от това да я оставяте в банката на депозит. И ето тук идва частта с ESG инвестирането, което можете да правите дори и чрез спестовен план, който включва ESG фондове. Предимствата са:

     
  • Изграждате си дисциплина да спестявате всеки месец
  • Спестяванията ви не са в банка на депозит и не се обезценяват от инфлацията
  • Инвестирате в компании, които се борят за поустойчиво бъдеще дори със 100лв на месец
  • В дългосрочен план, инвестираните ви пари не само побеждават инфлацията, но започват да работят за вас, като ви носят процент годишна възвращаемост и така натрупвате повече отколкото сте инвестирали първоначално.

 

 


Още по темата: