Детокс чайовете – магистрала към ада

мин. четене

Така популярните напоследък чайове за детокс може да са новата бомба с часовников механизъм. Замислени като помощник в уелнес грижите и начините за поддържане на добра форма, много от продаваните субстанции обаче се оказват опасни.

За поредна вълна от случаи на остра чернодробна увреда сигнализират лекари от САЩ. В научното списание Case Reports in Gastroenterology пише за случая на 36-годишна пациентка, която постъпва за лечение със силно завишени чернодробни ензими и билирубин. В последствие се оказва, че жената е пиела детокс чай, в който се съдържали съставките: корен от репей, листа от коприва, лепка (Cleavers), корен от глухарче, лимонена кора и Backhousia citriodora, което не е ясно какво е. 

Подобни случаи се регистрират във все по-тревожно ниска възраст като към детокс чайовете посягат все по-млади момичета и момчета. Дори на 13 суетата взима превес, а социалните мрежи допълнително усилват измамното желание да бъдем като звездите.

Лекарите обясняват, че много голяма част от хората, които пият детокс чай, искат да отслабнат, да се отърват от целулита или да се излекуват от дългогодишни проблеми като акне, проблеми с кожата, косата или ноктите - все външни изяли на вътрешни болести. В търсене на най-пряк пък към решаването на тези проблеми обаче, хората изпадат в крайности като купуват несертифицирани продукти през интернет.

Организмът няма нужда от външен детокс

Повечето детокс чайове атакуват черния дроб и бъбреците като целта на тези две пречистващи централи е също да се пречистят. Но повечето хора купуват продукти, които не помагат на черния дроб, а го увреждат с потенциално опасни билки и добавки, чиято регулация откъм количествен и качествен състав е почти нула.

Затова медиците алармират: ако правите детокс, купувайте само от билкови аптеки или се консултирайте с лекар. Понякога не се нуждаете от детокс чай, а от здравословна диета, спорт и достатъчно сън.

И на първо място - пиене на вода. Чистата вода е тази, които пречиства тялото и клетките от вредните храни, спомага за премахването на оксидативния ефект на клетките и прави кожата и тъканите по-чисти.

Ще ви бъде интересно да научите и това

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: