Интероцепция – тайният ключ към нашето здраве

мин. четене

Ако в момента се намирате в удобна позиция на тялото, затворете очи и се фокусирайте върху силата, с която сърцето ви бие. Можете ли да измерите сами пулса си, но без да се докосвате с ръце? Изобщо успявате ли да усетите нещо, или външният свят заглушава вътрешния? Този прост тест е само един от начините да оцените вашето „прехващане“ – възприятието на мозъка ви за състоянието на тялото, предадено от рецепторите на всичките ви вътрешни органи.

Този тип взаимодействие е по-малко популярно от „насочените навън“ сетива като зрение, слух, вкус, допир и мирис, но има огромно влияние върху благосъстоянието ни. То носи името “интероцепция”. Учените са доказали, че нашата чувствителност към прехващащите сигнали (тези, които идват отвътре), може да определи способността ни да регулираме емоциите си. Нещо повече – ако успеем да овладеем интероцепцията, тя ще повлияе на това доколко сме податливи на проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия. Темата е сред най-актуалните в сферата на психологията, тъй като специалистите осъзнават колко е важно да научат хората как да се обърнат навътре към себе си.

„Наблюдаваме експоненциален растеж в изследванията за интероцепция“, казва проф. Манос Цакирис, психолог от университета Royal Holloway в Лондон пред ABC. Откритията на учените включват нови начини да се „настроите“ на езика на тялото и да промените възприятието си за неговите прехващащи сигнали – техники, които могат да помогнат за лечение на множество проблеми с психичното здраве. Изглежда, че само като слушаме сърцето, можем да се грижим по-добре за ума.

„Интероцепцията включва всички сигнали от вашите вътрешни органи, включително сърдечно-съдовата система, белите дробове, червата, пикочния мехур и бъбреците. Има постоянен комуникационен диалог между мозъка и вътрешностите", разказва проф. Цакирис.

Голяма част от обработката на тези сигнали се извършва подсъзнателно - няма да сте наясно с автоматичната обратна връзка между мозъка и тялото, която помага например да поддържате нивото на кръвното си налягане, или пък със сигналите, които спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната ви захар. Но много от тези усещания, като напрежение в мускулите, свиване на стомаха или сърцебиене, трябва да са се разпознават. Начините, по които четете и интерпретирате тези чувства, ще имат важни последици за вашето здраве.

Продължава на следващата страница... 

За автора:

Каролина Касабова

Каролина е момиче, което живее по ноти. Сутрин пие кафето си с мляко и музика, през деня чува мелодии в клаксоните на автомобилите, в скърцането на трамваите по релсите, в стъпките на минувачите, в ремонтите на пътищата, във вятъра, който гали клоните на дърветата. Вечер пее в дует с голямата си любов - Града. Понякога му изневерява с някой самотен плаж или достолепен планински връх, но накрая вин...

Виж профила

Още по темата: