Нисковъглехидратните диети причиняват депресия

мин. четене

Сладките и въглехидратни храни често пъти съпътстват периодите на депресия и това е известно дори и в популярната култура. Често пъти депресираните хора стигат така и до хранителни разстройства. Така връзката между храната и депресията от доста време кара учените да търсят възможно обяснение.

Има много хипотези за това. Една от тях търси връзка между факта, че богатите на въглехидрати диети помагат на мозъка да създава триптофан, който при метаболизма произвежда серотонин, един от "щастливите хормони". Друга хипотеза търси стрес реакцията на тялото при изключителни обстоятелства.

Ново проучване в Human Behavior помага да се хвърли светлина върху проблема, който тормози милиони души по света.

За да установят дали има връзка между диетата и депресията, учените решата да тестват теорията в две посоки. От една страна те идентифицират генетична предразположеност към яденето на въглехидрати, както и такава към депресия.

Чрез проучване на генетичните алели, те разчитат точните гени, които дават по-голяма възможност човек да яде повече въглехидрати и установяват, че те са обикновено свързани с по-нисък риск от депресия.

След това те гледат и в другата посока в проучвания на депресивни заболявания и откриват гените свързани с депресия и установяват, че те не са свързани с вероятността за ядене на въглехидрати.

Това помага на учените да установят, че зависимостта върви в една посока: нисковъглехидратната диета причинява депресия, докато високовъглехидратната диета може да помогне за нейната превенция. Авторите изчисляват, че дори увеличавайки приема на въглехидрати с една стандартна девиация (около 335 калории) води до 58% по-малък риск за сериозни депресивни разстройства. Допълнителен анализ разкрива, че по-висок индекс на телесна маса намалява този защитен ефект.

Авторите предупреждават, че това не е панацея. Но в ерата на безглутеновите и високопротеинви диети и все по-популярна фитнес култура, подобни проучвания помагат за хвърлянето на повече светлина върху един от най-сериозните проблеми пред човечеството в наши дни.

Още по темата: