Бавят, но не забравят

мин. четене

На руската журналистка Марина Овсянникова, която стана известна с това, че се обяви срещу офанзивата в Украйна на живо по държавната телевизията, вчера беше наложена мярка домашен арест, в рамките на наказателно разследване, което може да доведе до затвор, обяви съд в Москва.  

44-годишната Овсянникова беше арестувана в сряда в дома си, а по време на заседанието отново беше с плакат, този път с текст: "Дано мъртвите деца (от конфликта в Украйна) ви преследват в сънищата ви", предаде АФП.

 

От завръщането й в края на юли насам, за да уреди спор, свързан с попечителството на децата й, на Овсянникова на два пъти бяха налагани глоби за дискредитация на руските въоръжени сили.  Причината - постове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна.  Ако в рамките на по-малко от има две наказания ( или глоби ) има възможност за завеждане на наказателно дело с потенциално много по-тежки правни последствия, както се случва в момента с Овсянникова. Тя е обвинена в дискредитиране на армията във връзка със самостоятелната ѝ протестна акция в средата на юли, когато се появи близо до Кремъл с плакат, с който обвиняваше руските сили в извършване на злоупотреби в Украйна.  Съгласно нов член в руския наказателен кодекс, приет след началото на конфликта за възпиране на критиките, Овсянникова рискува да получи до десет години затвор. 

Бавят, но не забравят

Властите в Русия следят всеки критичен глас, който осъжда офанзивата в Украйна, както и публикациите им в социалните мрежи - много противници на действията на Москва са арестувани или бяха принудени да избягат от страната. 

Когато през март две седмици след нахлуването на Русия в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна новинарската емисия на руския държавен  "Первый канал" с плакат срещу войната в Украйна, имаше много предположения какво я очаква и какви ще са обвиненията към нея. 

В крайна сметка тогава беше глобена за хулиганство - 30 хиляди рубли (или около 256 евро) за "организиране на неразрешена публична проява" въпреки опасенията на нейни поддръжници, че тя ще бъде подведена под отговорност за клевета срещу руската армия съгласно приет неотдавна нов закон, което би довело до присъда до 15 години затвор. Тя успя да напусне страната и прекара няколко месеца в чужбина, включително работи и за немското издание на Die Welt, преди да се върне в Русия през юли.   


Още по темата: