Едуард Сноудън получи руско гражданство

мин. четене

Бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън получи руско гражданство. Това стана факт, след като руският президент Владими Путин подписа указ, с който разрешава Сноудън да получи руски паспорт, съобщи Ройтерс.

39-годишният Сноудън избяга от САЩ и получи убежище в Русия, след като през 2013 г. изтекоха секретни файлове, разкриващи, че агенцията е осъществявала широки национални и международни операции за електронен шпионаж.

Сноудън е издирван от САЩ за предоставяне на медиите на десетки хиляди документи, доказващи мащабите на електронното наблюдение на Вашингтон, посочва Франс прес. Американските власти от години настояват Сноудън да бъде екстрадиран в САЩ, където да бъде изправен пред съда по обвинения в шпионаж.

Държавите, предложили убежище на Сноудън

4 страни предложиха убежище на Сноудън: Еквадор, Никарагуа, Боливия и Венецуела. Тъй като през 2013 г. нямаше директни полети от Москва до тези страни, САЩ призова Сноудън да бъде задържан, ако бъде засечен по пътя. Същата година избягалият шпионин каза, че е избрал Русия за убежище, защото не е имало безопасен начин да отиде до Латинска Америка, а президентският самолет на Боливия беше свален, като случаят с президента Моралес беше обявен като инцидент. 

Според Едуард Сноудън ЦРУ има много силно присъствие в Латинска Америка, а специалните сили имат много по-слаба подготовка от тези на Русия. Освен това, Сноудън не веднъж е заявявал, че се чувства най-безопасно в Русия. 

През ноември 2020 г. Сноудън обяви, че съпругата му Линдзи, която по това време беше бременна и трябваше да роди през декември, е кандидатствала за двойно американско-руско гражданство, за да не бъдат двамата разделени от закона и в условията на пандемията. 

Ще ви бъде интересно още и това:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: