Мачът Белгия – Мароко подпали Брюксел

мин. четене

Сблъсъци избухнаха в белгийската столица Брюксел след изненадващата победа на Мароко над Белгия с 2:0 на Световното първенство по футбол в Катар. Стотици марокански фенове и други ислямски емигранти излязоха на улицата като подпалваха автомобили, замеряха паркирани коли с тухли и замеряха полицията с бутилки.

Полицията откъсна няколко части в центъра на Брюксел и разположи водни оръдия и такива за сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата. Поне един човек е пострадал, съобщиха властите.

Кметът на Брюксел Филипе Клоз призова хората да избягват центъра на града, докато страстите се успокоят. В неделя вечерта беше прекъснат трафикът и на градския транспорт. Бунтове имаше и в град Антверпен, където също живеят големи марокански и ислямски общества.

И в Нидерландия имаше бунтове на ярост. Полицията в Ротердам съобщи, че около 500 футболни фенове са започнали размирици на пристанището в града, а по-късно бунтовете са прелели в града като са замеряли с фойерверки и стъклени бутилки полицаите.

Победата на Мароко над Белгия на Световното първенство бе отпразнувана ентусиазирано от фенове с марокански корени в много белгийски градове, но причината за истинските бунтове е дълго потуления обратен расизъм, който гара имигрантите да се чувстват неприети от белгийското общество, което не е посрещнало очакванията им за бързо интегриране и по-висок стандарт на живот.

Още истории с неочакван развой от това Световно по футбол

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: