Протести в Китай и Иран, но не и в Русия

мин. четене

Поне десетина големи градове в Китай са обзети от протести, като китайци по света направиха сходни прояви и в Европа, и Северна Америка, и в Австралия, съобщава Ройтерс.

Протестите в Китай се разрастват и според анализатори вече са едни от най-мащабните от години. Макар понякога Китайската комунистическа партия да допуска локални прояви на недоволство, случващото се през последните няколко дни надминава всичко видяно досега.

 

 

Протестите започнаха миналата седмица след пожар в апартамент в провинция Синдзян, при който загинаха десет души, които са били затворени по домовете си. Според протестиращите, властите са отговорни, но те отричат.

В понеделник множество граждани се събраха в централния бизнес квартал на Хонг Конг, който често е ставал сцена на шумни размирици. Студенти също се събраха и в Китайския университет на Хонг Конг за да почетат паметта на починалите в провинция Синдзян.

С издигането си на върха на Китайската комунистическа партия преди десет години Си Дзинпин допълнително ограничи множество свободи на гражданите, включително и с още по-сериозно затягане на цензурата в страната. Но именно представените от него мерки за "нулев Ковид" със затваряния и карантини на цели квартали и градове донесе искра, която очевидно от доста време е тлеела в китайското общество.

Тези мерки държаха жертвите на вируса в Китай доста по-ниско от други държави, но бе на цената на дълги оставания по домовете за милиони граждани, както и във вреда на втората най-голяма икономика на света. Въпреки това китайските власти не промениха посоката, но продължиха да настояват, че това е необходима мярка за да се спасят животи, особено на възрастните хора.

Част от причината за тази линия на властите се корени и в причината, че самият Си Дзинпин застана зад тази политика и тя вече се асоциира основно с него. Всеки друг избор, освен продължаване на тази линия може да се тълкува като лична негова слабост и възможност за загуба на властта.

Така в неделя протестиращи се сблъскаха с полиция в Шанхай. Двайсет и пет милионният град бе напълно затворен през април и май и с настоящите мерки това със сигурност е дошло в повече на гражданите.

При отразяването на събитията кореспондентът на BBC Ед Лоурънс също е бил бит, а впоследствие и задържан от полицията.

В социалните мрежи започват да излизат все повече клипове с протести и сблъсъци с полицията, както и примери за грубите мерки на властите - като например заваряване и блокиране на входните врати на цели жилищни блокове поставени под карантина.

 

 

Градусът в Иран се покачва

Докато върви световното по футбол феновете на Иран не спират да скандират основните слогани на протестите и да държат темата жива в публичното съзнание. Освен подкрепа от футболистите, протестиращите получиха такава и от неочаквано място - племенницата на върховния лидер на Иран Фаридех Морадхани призова чуждестранните правителства да прекъснат всякакви дипломатически контакти с Техеран.

"О, свободни хора, бъдете с нас и кажете на вашите правителства да спрат да подкрепят този убийствен и детеубиващ режим", заявява Морадхани във видеосъобщението си и е категорична, че "този режим не е лоялен на никой от религиозните си принципи и не знае никакви правила освен сила и държане на властта".

Техеран отхвърли и предложение на ООН да направи проучване на случващото се от протестите, като според властите няма да има никакво съдействие с институциите съблюдаващи правата на човека в ООН. Новинарската агенция на протестиращите HRANA съобщава, че вече близо 450 души са били убити от властите, като излизат и видеоклипове на които се вижда как те стрелят с куршуми срещу гражданите.

Протестите избухнаха в страната преди малко повече от месец, след като 23-годишната Махса Амини почина в полицейски участък. Според протестиращите тя е била бита до смърт, тъй като не е носила хиджаб, а според властите смъртта е настъпила по естествени причини.

Тишина в Русия

На фона на сериозните безредици в Китай и Иран заради смъртта на около 10 човека, протестите в Русия при смъртта на близо 85 хил. руснаци на фронта в Украйна остават повече от спорадични.

През последната седмица отделни прояви имаше единствено на майки на военнослужещи, включително и пред военното окръжие на Санкт Петербург. Техните прояви идваха за да напомнят на властите, че те няма да изпращат слабоподготвени и мобилизирани на фронта.


Още по темата: