Путин обявява анексирането до дни

мин. четене

Руският президент Владимир Путин планира да обяви анексирането на 4-те частично окупирани района в Източна Украйна малко след края на референдумите там. Това съобщи британското министерство на отбраната във вторник.

Има „реалистична възможност“ Путин да използва вече обявеното обръщение към руския парламент в петък, за да обяви официално намерението си да присъедини Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към Руската федерация, въпреки международното несъгласие, гласи разузнавателен документ за хода на войната в Украйна Министерството на отбраната на Великобритания.

 

Ако Путин обяви анексирането на 4-те украински източни провинции, там може да последва обявяване на военно положение и разполагане на руски мъже в боеспособна възраст, опитващи се да избягат от мобилизацията. Това може да доведе и до критични нива с увеличаване на задръстванията и огромни опашки на граничните пунктове.

Във вторник е последният ден от организираните референдуми в 4-те украински източни провинции, които са незаконни според украинското и международното право. Никой няма съмнение, че резултатът ще бъде представен като успешен за интересите на Москва. Русия обаче не контролира напълно нито един от четирите региона - военно или политически. Освен това много жители са били разселени поради войната и има много съобщения за цивилни, които са били принуждавани да гласуват с оръжие или под други форми на принуда.

„Лидерите на Русия почти със сигурност се надяват, че всяко съобщение за присъединяване ще се разглежда като реабилитация на „специалната военна операция“ и ще консолидира патриотичната подкрепа за конфликта“, съобщи британското министерство на отбраната. Предупреждения обаче има, че хаосът около частичната мобилизация, която Путин обяви миналата седмица, ще послужи за подкопаване на посланието на Кремъл за анексията.

Прокремълските лидери на контролираните от сепаратистите части на Луганск вече обявиха референдума за „изпълнен“ и планират да обявят предварителните резултати във вторник вечерта.

Властите на района на Северна Осетия, граничещ с Грузия, обмислят обявяването на извънредно положение, тъй като хиляди коли се извиха на опашка, за да пресекат контролно-пропускателния пункт Верхний Ларс. Хиляди руснаци потърсиха бърз начин да избегнат военната мобилизация.

Правозащитни групи съобщиха, че някои руснаци са били върнати от граничните пунктове, позовавайки се на решения, издадени от техните местни военни комисариати, които забраняват напускането на страната.

Увеличен наплив към Грузия и Казахстан

Грузия съобщи, че е увеличила броя на охраната на контролно-пропускателния пункт, но не вижда причина да затвори границата. Всеки ден в страната пристигат около 10 000 руснаци, което е почти двойно повече в сравнение с 21 септември, когато беше обявена мобилизацията.

В Казахстан, друга съседна държава на Русия, която позволява безвизово влизане за руски граждани, жителите на граничния град Уралск ремонтираха киносалон във временен подслон за пристигащи руснаци. Те ще нощуват там, докато решат накъде ще поемат след това. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза, че страната му има задължение да помогне на пристигащите руснаци.

„Това е политически и хуманитарен въпрос.“, каза Токаев.

Подчертавайки нарастващото разногласие с Кремъл за войната в Украйна, казахстанският лидер призова за зачитане на териториалната цялост като намекна за проведените референдуми. Той разкрпитикува този акт с думите:

„Ако само един човек управлява една държава години наред, това не прави чест нито на тази страна, нито на нейния лидер“.

Какво да очакваме още от Путин след референдумите:


Още по темата: