В деня за тържества в Москва: Лиман е вече обкръжен

мин. четене

Докато Кремъл се готви шумно и пищно да ознаменува завоеванията си в Украйна, на фронта ситуацията е в абсолютен контраст със случващото се в Москва.

По последни данни на американския мозъчен тръст Institute for Study of War, deepstate, включително и на руски източници като Телеграм канала Rybar, украинските сили са продължили натиска си от последните дни и вече ефективно са откъснали и последния път за снабдяване - този на север към Сватово, а голяма част от него е вече и обсега на украинската артилерия.

 

 

Има сведения, че Добришеве и Ямпол са почти изцяло превзети от ВСУ, които са основните флангове на руската отбрана. 

 

В самия град има поне от 2 до 5 хил. руски военнослужещи и засега Генералният щаб на руската армия не е издал заповед за изтегляне. Но по всичко личи, че за повечето от тях крайният срок е изтекъл. Според експерти градът, който преди войната е имал население от 20 хил. души, ще падне до броени дни.

При предишната контраофанзива сходна бе съдбата и на Балаклия. Падането на града и неговите защита бе последвано от масивно нахлуване на украински войски, като единственото нещо, което ги спря бе естественото препятствие - р. Оскол.

В случая има и още една точка на натиск - към Купянск, като източните райони са били превзети вчера от ВСУ, а руските части там не успяха да изградят защитни съоръжения.


Още по темата: