"Аларма-пънк джаз" - заплашена от спиране

мин. четене

За изненадващото решение на ръководството на БНР алармираха създателите на "Аларма" - Цветан Цветанов и Радослав Чичев. В свои постове във  Facebook и двамата се обръщат към многобройните фенове на програмата с молба да пишат до генералния директор на БНР на gendirector@bnr.bg

 


Реакцията бе мигновенна, като за часове откликнаха множество установени фигури в музикалните среди. Сред тях бе и Явор Ганчев - собственика на магазина за плочи "Дюкян меломан", който също организира множество джаз концерти също подкрепи оставането в ефир на реномираната програма.

 

 

Предаването е редовна част от ефира на БНР от 2008 година насам, всеки делничен ден от 21:30 до 23:00 часа като неговата история е на едно от най-успешните предавания въобще в българския радиоефир. През годините в ефира са звучали множество банди като The Necks, Eyot, Eyebrow, Big Sexy Noise на Лидия Лънч, The True Spirit и Dirtmusc на Хюго Рейс.

Предаването е дало и сцена на множество изгряващи банди през годините и е изиграло ключова сцена в развиването и популяризирането на алтернативната сцена у нас. Както самият Цветанов споделя:“Никога преди не сме имали група като Nocktern, която е за мен някакъв абсолютен феномен. Или като "ТДК" или OOHS! През последните години и българската джаз сцена е изключително силна. Не че тия хора ги е нямало преди, но сега започнаха да записват и да издават музиката си по-регулярно”.


Самата страница на предаването има обявено събитие тази седмица в четвъртък, съвместно с "Топлоцентрала", наречено "ТермоАларма" с гости от пост-пънк групата Rush to relax от Словения.

 


Това е поредния скандал в БНР, след като през април, оперната певица, Александрина Пендачанса подаде оставка от обществения съвет, след несъгласие с предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин.


Още по темата: