Кавърите, надминали оригинала си (част 1-ва)

мин. четене

Музиката е безкрайна. Всеки път, когато се сетя, че по цялото земно кълбо на ден се раждат хиляди (а може би милиони песни), усмивката ми отива отвъд ушите. Големите творци имат възможността да вземат готовото творчество на своите колеги и почерпили огромно вдъхновение да го пречупят през своята авторска призма. В такива случаи, често се раждат кавър версии, които стават дори по-известни от първоначалния си вариант.

Днес ще си поговорим за 5 песни, чиито кавър версии са по-добри от оригинала.

Дисклеймър: Да, разбира се, че всичко е въпрос на вкус…

Hurt – Johnny Cash (Nine Inch Nails)

Снимка: Michael Putland/Getty Images

Започваме с покойния крал на кънтрито, който на преклонна възраст издаде изключително дълбок и запомнящ се албум. American IV: The Man Comes Around е предимно пълен с кавъри, които той прави в своя необичаен стил.

А тази песен ми се появява в главата всеки път, когато си ударя пръстите на крака в крака на някоя маса – „I hurt myself today…”. Оригиналът e ръждясала депресия, типична за Трент Резнър и Nine Inch Nails. Пуснете си я, ако искате да скриете слънчо и в най-слънчевия ден.

Джони Кеш взема това нервно металическо чадо и го превръща в химн, който да слушаш докато вървиш по жп релсите към неизвестна дестинация. Видеото ни е добре познато – ретроспекция на емблематичното житие на певеца, който усеща, че дните му отиват към своя край.

Когато Резнър чува кавъра на Джони Кеш, казва само едно изречение – „Тази песен вече не е моя“. Красива песен.


 

Още на следващата страница...

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: