Русия наказва несъгласните музиканти

мин. четене

Няколко дни след нахлуването на Русия в Украйна една от най-големите руски медийни компании, Russian Media Group (RMG), пусна изявление, с което обяснява защо повече няма да пуска определени изпълнители в своите популярни радиостанции или музикален телевизионен канал.

„Причината за това решение бяха острите изявления на тези музиканти към Русия в контекста на трудната ситуация между Русия и Украйна“, се казва в изявлението.

В него се казва, че уважението към слушателите е основен приоритет на компанията, а „арогантното и презрително отношение на музикантите към руските слушатели“ не й оставя друг избор, освен да прекрати договора си с изпълнителите. Списъкът включва няколко украински музиканти и трима руски изпълнители, включително легендарната рок група "Аквариум", чийто вокалист Борис Гребенщиков нарече войната "лудост" в публикация в Instagram. Политическият натиск натиск отдавна не му е чужд.

„Прекарах половината си живот под някаква забрана“, пише Гребенщиков. "Имаше забрани през 70-те, забрани през 80-те - няма нищо необичайно в това. Тогава същите хора, които ви забраняват, ви дават награди".

Натискът върху несъгласните гласове в музикалната индустрия бележи рязък контраст с онези изпълнители, които са лоялни към Кремъл, някои от които изнесоха миналата седмица лъскав концерт на стадион "Лужники", подготвен специално и за телевизията, в който "хедлайнер" беше самият Владимир Путин. Десетки хиляди хора развяваха руски знамена и скандираха проруски лозунги на събитието по случай осмата годишнина от анексирането на Крим от Русия. Много от тях твърдят пред BBC, че са били притискани да бъдат там.

Иван Дорн. Снимка: Andreas Rentz/Getty Images

В първия ден от войната украинският певец Иван Дорн публикува видео в Instagram, в което призовава руснаците да „прекратят тази катастрофа“ и „да не участват в тази убийствена война“.

Дни по-късно той се озовава в списъка на артистите, забранени от RMG, а името му се появява в друг „черен списък“, изтекъл в руските медии, с настояване на определени музиканти да бъдат забранени да участват поради техните антивоенни възгледи. Съобщава се, че списъкът е разпространен сред музикални заведения и промоутъри в Русия.

Още на следващата страница:

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: